Klaar voor ‘radicaal openhartige’ blogs?

Hoe vertalen we onze bestaande of nieuwe strategie naar waardevol gedrag? Hoe krijgen we weer schot in een vastgelopen proces?

Bij deze en andere vragen rondom verandering binnen organisaties gebruiken we bij FProfs hulpmiddelen als interventies, bijeenkomsten en opdrachten. Al dat gereedschap kan echter zo de prullenbak in zonder wederzijds vertrouwen bij alle betrokkenen. Dat vereist wat we ‘radicale openhartigheid’ noemen. En daar gaan we best ver in.

Even schrikken

We kunnen ons best voorstellen dat sommigen hier een beetje van schrikken. Misschien jij ook wel. We zijn per slot van rekening niet allemaal even spontaan en extravert. Toch hebben we allemaal al vaak met dit bijltje gehakt. Althans, diegenen onder ons met een of meer langdurige relaties in de bagage. Het doel van die radicale openhartigheid is namelijk het creëren van onderling begrip en vertrouwen. Ziedaar de parallel met relaties in het algemeen en huwelijken in het bijzonder. Hoeveel relaties zijn er al niet ten onder gegaan door te weinig openheid en, niet onbelangrijk, onvoldoende getoonde kwetsbaarheid? Zover laten wij het zakelijk in elk geval niet komen.

"Een van onze belangrijke taken in het hele proces van ontwerpen en begeleiden van veranderingsprocessen is het scheppen van de juiste randvoorwaarden."

Ongemakkelijk

De F in onze naam staat voor Facilitation en dat is uiteraard geen toeval. In het proces van harmonisatie (lees: onderlinge afstemming op een gemeenschappelijk doel, of alignment) gaan we in alle eerlijkheid een stap verder dan anderen. Dat komt tot uitdrukking in ons motto ‘Dicht op het werk, dicht op de huid’. Zo zijn gevoelens van ongemak voor ons allang niet ongemakkelijk meer, en dat verwachten we uiteindelijk ook van jouw medewerkers. We zijn dan ook niet te beroerd om, binnen aanvaardbare grenzen, bepaalde gevoelens en weerstanden hier en daar wat uit te lokken.

Spijkerbed of pluche stoel?

Mensen bewegen nou eenmaal sneller van een spijkerbed dan van een pluche stoel. Onze eigen, jarenlange ervaring in branches als de zorg, uitzendwerk, zakelijke dienstverlening, industrie en het internationale hotelwezen heeft dat allang bewezen en spreekt wat dat betreft boekdelen. Te meer omdat saboterende zaken als politieke of verborgen agenda’s, maar ook misverstanden, op die manier geen kans krijgen. Over boekdelen gesproken: we hebben zelfs een boekje uitgegeven over radicale openhartigheid onder de gelijknamige titel. Om jou een beetje warm te maken voor komende blogs over dit thema, verklappen we hierbij alvast de inleiding van het boekje:

Als je iets van jezelf kunt delen, eerlijk en open bent over wat je vindt en wilt, en duidelijk kunt zijn over welke intenties je hebt (maar ook hoe je ‘gebakken’ bent), dan wordt je organisatie, team of jijzelf als eindverantwoordelijke veel effectiever in de onderlinge afstemming. Omdat er minder politiek is, minder misverstanden zijn, kom je sneller tot besluiten. Omdat er meer ruimte is om zonder oordeel en met mildheid samen te werken. Radicale openhartigheid verdien je dus terug en is daarmee ook een economische afweging

Wil je meer weten over dit onderwerp en/of ben je benieuwd wat we precies voor jouw organisatie kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar natascha.vandepol@fprofs.com.