“Het succes van LCH gun ik iedere organisatie”

In ons vorige blog deed Associate Partner Claudia Vonk verslag van haar ervaringen binnen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). In korte tijd en onder grote druk leverde een gelegenheidsteam van professionals uit de private en publieke sector een enorme prestatie. Een succes dat Claudia elke organisatie wel gunt. Welke lessen kunnen er uit het LCH-avontuur geleerd worden? Hierbij een aantal bruikbare tips voor crisis- en verandermanagement. Claudia deelt haar top drie!

Purpose

“Vanaf dag één is het doel, noodzaak, belang en tijdsdruk van de missie overduidelijk. Het onmogelijke, samen mogelijk maken midden in de wereldwijde Covid crisis. In landsbelang zorgdragen voor een ijzeren voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Wat niet bijdraagt aan het primaire doel, heeft bij het LCH geen prioriteit. Check bij alles wat je doet of dit bijdraagt aan het doel”.

"Effort & courage are not enough without purpose & direction." - John.F. Kennedy

Commitment

“Bij het LCH was iedereen enorm betrokken en gemotiveerd en ging zelfstandig aan de slag. Alles verliep in een open sfeer met groot onderling vertrouwen. Dit laatste was heel tastbaar en iedereen voelde dat zijn of haar inbreng onmisbaar was. Continue feedback is daarbij zoals zo vaak cruciaal. Heb je een hulpvraag en wie heb je nodig om het op te lossen, zijn de meest gestelde vragen bij het LCH. Dit vraagt om een hoge mate van taakvolwassenheid en die was er bij LCH in alle lagen vanaf dag één”.

Tribe

“Het is heel bijzonder om te ervaren hoe snel je een team vormt. Je hebt elkaar nodig: je hebt geen verleden wel een toekomst. Samen bedenk je processen en oplossingen om het dagelijks nog beter te doen. Binnen en buiten het team. Ook horizontaal, dus teamoverschrijdend, verliep alles heel natuurlijk en zonder de gebruikelijke silo’s en onzichtbare drempels. Dat hebben we bij het LCH concreet vormgegeven door dagelijkse stand-ups en dag/weekafsluitingen. Daarin werden resultaten teruggekoppeld, de eventuele hulpvragen gedeeld en successen met elkaar gevierd”.

Tot slot deelt Claudia: “Het harde werken wordt beloond: als je goed op je plek zit, kost werken niet alleen energie, maar krijg je er juist ook energie van. Als we iets bij het LCH hebben geleerd, dan is dat het wel!“

Wil je meer weten over dit onderwerp en/of ben je benieuwd wat we precies voor jouw organisatie kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar natascha.vandepol@fprofs.com.