‘Ga eens doen waarvoor je besteld bent’

In het algemeen, en zeker de laatste tijd, wordt er veel op managers geleund. Wie onze vorige blog heeft gelezen, weet dat wij daar van onze kant ook aan meedoen. Het is echter wel een kwestie van geven en nemen, dus er mag (of eigenlijk moet) wel iets tegenover staan. Hoewel bovenstaande kop natuurlijk vooral prikkelend bedoeld is, mag je hierin als leidinggevende best wel eens streng zijn.

Onderhuids

Om als organisatie verder te komen, zijn de individuele competenties van medewerkers met betrekking tot hun dagelijkse werk niet voldoende. Het effect van hun gedragingen en emoties op het totale resultaat valt niet te onderschatten. Zeker wanneer die emoties onderhuids blijven. In een ideale wereld zijn al je medewerkers in elk geval competent, positief-kritisch, proactief, creatief en assertief. Die laatste kwaliteit geeft hen ook de lef om aan te geven wanneer hun grens bereikt is. De ervaring leert dat er in de meeste organisaties maar een handjevol van deze categorie rondloopt.

Jaknikkers

Van het klassieke medewerkerstype zijn er al veel meer. In hun ogen zijn managers verantwoordelijk voor het resultaat en de sfeer, en doen medewerkers domweg wat hun opgedragen wordt. Deze ‘meelopers’ of ‘jaknikkers’ blijven keurig binnen de lijntjes en doen dat in veel gevallen vooral om hun eigen positie te beschermen. Niks mis mee, zou je kunnen zeggen. Het leidt echter tot schijnzekerheid of schijnveiligheid in die zin dat je nooit precies weet wat je aan zo iemand hebt. En of er meer uit hem of haar te halen valt. Buiten de gebaande paden gaan is voor zulke medewerkers doorgaans spannend.

Radicaal openhartig

Wordt het te spannend, dan kan dat leiden tot ontwijkend en zelfs contraproductief gedrag, bijvoorbeeld in de vorm van structureel niet of laat op zaken reageren, bagatelliseren en/of manipuleren. In die gevallen waarin het niet zozeer aan de bereidheid, maar aan de vakinhoudelijke bekwaamheid schort, kun je je daarbij als manager nog wel neerleggen. In andere gevallen is het raadzaam om als manager op een elegante manier moeilijke zaken bespreekbaar te maken en de weg van de radicale openhartigheid in te slaan. Zaken als taakvolwassenheid, normen en waarden van het bedrijf en betrokkenheid, of juist een gebrek daaraan, mogen daarbij zeker aan bod komen.

Deal with it!

Een beetje afhankelijk van leeftijd en positie mag je domweg van medewerkers verlangen dat ze op een volwassen manier omgaan met frustraties en tegenslagen. Oftewel: just deal with it! Wij wakkeren dat intern ook bewust aan, zo van ‘ga eens doen waarvoor je besteld bent’. Het kan daarbij soms helpen als je deze medewerkers uitlegt wat de impact is van hun houding en gedrag op anderen en uiteindelijk op de ‘bigger picture’. Dat inzicht ontbreekt namelijk vaak. Omdat gedrag nou eenmaal niet met één gesprek verandert, raden we managers aan om dit soort zaken een vaste plek te geven in functioneringsgesprekken. Zet daarbij gerust standaard een pakje tissues klaar. Wij doen al jaren niet anders…

Wil je meer weten over dit onderwerp en/of ben je benieuwd wat we precies voor jouw organisatie kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar natascha.vandepol@fprofs.com.