FProfs betrokken bij mondiale missie medische mondkapjes

Wie wel eens het OV neemt, of van buiten naar binnen tuurt, kijkt inmiddels niet meer op van de vele mondkapjes. Hoe anders was dat enkele maanden geleden toen ons land kampte met ernstige tekorten aan goede en betaalbare beschermingsmiddelen voor de zorg. In no time werd toen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) uit de grond gestampt. Claudia Vonk werd gevraagd om hier een bijdrage aan te leveren. Dit vervult ons met gepaste trots.

Schaarste en dubieuze aanbieders

Dat Associate Partner Claudia Vonk ruim tien jaar op directieniveau in de zorg werkzaam is geweest, heeft een groot aandeel gehad in haar benoeming. Maar hoeveel routine iemand ook heeft, een crisis als deze is voor niemand een abc’tje. Claudia: “Op 1 april ben ik aan deze klus begonnen, toen corona al in volle hevigheid was losgebarsten. Onder normale omstandigheden doen veel instellingen zoals ziekenhuizen ieder hun eigen inkoop. Bij een mondiale schaarste als deze en, naast goedbedoelde serieuze aanbieders, ook allerlei dubieuze aanbieders met wisselende kwaliteit, was dat niet houdbaar. Te meer omdat er mensenlevens op het spel stonden. Het Ministerie van VWS heeft hiervoor het LCH in het leven geroepen.”

1 miljard medische mondmaskers

“In allerijl zijn naast professionals uit ziekenhuizen, zorginstellingen en academische centra ook leveranciers en producenten opgetrommeld om in het landsbelang en zonder winstoogmerk zo snel mogelijk vele miljoenen mondkapjes, handschoenen, jassen, schorten, teststaafjes en handdesinfectiemiddelen snel en op een verantwoorde wijze in te kopen. Dat hebben we gedaan vanuit het kantoor van FHI (Federatie van Technologiebranches) in Leusden dat door de coronacrisis leeg stond en we mochten gebruiken. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan het aanleggen van een ijzeren voorraad voor eventuele toekomstige crises. Met onder meer een miljard mondmaskers en ruim 400 miljoen handschoenen heb je een beetje een idee om wat voor hoeveelheden het gaat.”

Fascinerend en spannend

“Veel van de bestellingen zullen in de loop van de komende maanden nog in de distributiecentra terecht komen. Hoewel de reden – de Covid-19 crisis – afschuwelijk is, was het enorm fascinerend en spannend om hierbij betrokken te zijn. Spannend ook in letterlijk opzicht, omdat je ineens midden in een crisis zit, binnen een crisisorganisatie die op dat moment werd gevormd. Iedereen is zeer trots op de prestatie die we in zo korte tijd hebben neergezet. Vooral omdat bij de start vrijwel niemand elkaar kende en er zowel publieke als private partijen bij betrokken waren.”

"Er zaten zelfs concurrenten bij die over die drempels heen stapten en nu vrienden zijn voor het leven."

‘Dit succes gun je ieder bedrijf’

“In mijn veelzijdige rol als leidinggevende van het VIP-team, Inbox en Procesbegeleider van het Kwaliteitsteam kwam mijn ervaring met stakeholder management alsmede proces- en change management heel goed van pas. Met hulp van een steady team van getalenteerde studenten geneeskunde en collega’s van het ministerie van VWS hebben we onder meer een slordige 20.000 mails van mogelijke leveranciers zorgvuldig gescreend en afgehandeld. Dat varieerde van professionele producenten zoals DSM, AFPRO en Auping tot bij wijze van spreken ‘de bakker om de hoek’ die er ook ineens brood in zag en graag beschermingsmiddelen wilde gaan verkopen. Het is het Skyteam/KLM gelukt om snel een luchtbrug met Azië tot stand te brengen. Daarnaast komen er heel veel beschermingsmiddelen naar Nederland per trein en vrachtschip. In korte tijd hebben we samen veel bereikt en dat gun ik ieder bedrijf of organisatie.”

Claudia doelt hiermee op diverse processen binnen de gelegenheidssamenwerking die duidelijk afweken van het normale. In een volgende blog gaat Claudia dieper in op deze processen en welke lessen daaruit kunnen worden getrokken voor de praktijk van alledag.

Wil je meer weten over dit onderwerp en/of ben je benieuwd wat we precies voor jouw organisatie kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar natascha.vandepol@fprofs.com.