“Advieswerk en broodmixen verkopen gaan verrassend goed samen”

Hoewel we bij FProfs houden van ons werk, staan we erop dat niemand meer dan vier dagen per week voor FProfs actief is. We houden namelijk nog het meest van mensen en hechten veel waarde aan zelfontplooiing. Hoe medewerkers die vijfde dag invullen, kunnen ze zelf bepalen. Adviseur Lieke Munsters greep die mogelijkheid aan om haar eigen bedrijfje in broodmixen te beginnen. En die gaan inmiddels als warme broodjes!

Lokaal Tv-werk in Peru

Voordat Lieke (31) een jaar geleden in dienst trad, had ze een studie Bedrijfscommunicatie en Spaans afgerond. Hierna werkte ze korte tijd bij de gemeente Nijmegen als projectleider aan een actieplan voor de binnenstad. Haar droom om langere tijd in een Spaanstalig land te verblijven, dreef haar echter al snel naar Zuid-Amerika. Hier werkte ze onder andere twee maanden bij een lokaal televisiestation in Cusco, Peru, vlakbij Machu Picchu. Lieke: “Ze boden me zelfs een eigen Tv-programma aan, maar ik besloot toch om naar Nederland terug te gaan. Via een detacheringsbureau heb ik vervolgens bij diverse gemeenten gewerkt waaronder Zaanstad, Apeldoorn en Utrecht.”

Mensen in beweging zetten

“Ik bleef uiteindelijk in Apeldoorn hangen voor een grootschalig project rondom het basisinkomen. De insteek van dat project was vooral om te zien wat er gebeurt als je mensen geen verplichtingen oplegt, maar samen met hen op zoek gaat naar de intrinsiek motivatie die hen in beweging zet. Dat is ook een belangrijk element van mijn werk bij FProfs, net als mensen aanzetten om bewust over dingen na te denken, zaken niet negatief maar positief te benaderen en interactie te faciliteren. Mijn nieuwsgierigheid gaat hierbij uit naar de samenhang tussen gedrag, (organisatie)structuren en (verborgen) patronen.”

"Ik leg veel creativiteit in de programma’s die ik ontwerp en in de gedragsveranderingsprojecten die ik leid.”

Eigen webshop

“Omdat Jaap en Herman nadrukkelijk de ondernemer in hun personeel stimuleren, heb ik ervoor gekozen om naast het advieswerk samen met mijn vriend Mybread.nl op te richten. Dat begon in eerste instantie met zelf brood bakken voor mensen in onze buurt. Ik realiseerde me echter al snel dat thuis je eigen brood bakken juist in coronatijd, waarin veel mensen meer tijd hebben en vaker thuis werken, verbindend kan werken. Net als in mijn werk voor FProfs dus. Na wat onderzoek hebben we contacten gelegd met diverse leveranciers en hebben we onze eigen verpakkingen voor broodmixen ontworpen en recepten ontwikkeld. In november zijn we live gegaan met een eigen webshop.”

Duurzame broodzakken en broodplanken

“Kort daarna hebben we een kerstactie in onze buurt op poten gezet, waarvan de opbrengst naar Stichting Het Vergeten Kind is gegaan. In het kader van duurzaamheid worden onze broodzakken gemaakt van gerecycled papier en hebben we plannen om broodplanken te gaan maken van bomen die op het landgoed waar FProfs gehuisvest is, worden gekapt. Het mooie is dat ik de ervaring met Mybread.nl deels kan inzetten bij FProfs en vice versa. Zo heb ik mijn bedrijfje ‘from scratch’ moeten opzetten en ben voortdurend aan het bouwen door nieuwe programma’s te bedenken, nieuwe recepten te ontwikkelen en dergelijke. Net als bij onze webshop zie ik mijn advieswerk bovendien als een vorm van co-creatie voor de langere termijn.”

‘Het podium pakken’

“Ik heb met Mybread.nl, inclusief een zelfgemaakte instructievideo, letterlijk en figuurlijk ‘het podium gepakt’. Daarmee heb ik bovendien voor mijn gevoel toch nog een beetje mijn eigen Tv-programma! De parallel naar FProfs is verder dat ik ook wil kijken naar mogelijkheden om de website van FProfs en berichten op de socials wat persoonlijker te maken. Mocht Mybread.nl trouwens, tegen de verwachting in, groter worden dan verwacht, dan zal mijn advieswerk voorgaan. Daarvoor vind ik dit werk gewoon te mooi.”

Wil je meer weten over dit onderwerp en/of ben je benieuwd wat we precies voor jouw organisatie kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar natascha.vandepol@fprofs.com.