Leiderschap

"De essentie van leiderschap is om meer leiders voort te brengen, niet meer volgers."
Ralph Nader

Leiderschap bestaat bij de gratie van degelijk management en omgekeerd. Een goede leider ontwikkelt niet alleen continu skills en werkt aan zijn persoonlijkheidskenmerken, maar kent ook alle managementklassiekers.

Leidinggeven is geen eenvoudige opgave. Het vraagt om zelfreflectie, aandacht voor het taakvolwassenheidsniveau van mensen en om een flinke dosis doorzettingsvermogen. Managers en leiders hebben oog voor de spanning tussen hun functionele rol, persoonlijkheid en het systeem waar ze deel van uitmaken en waarbinnen ze leidinggeven. Wij kijken vanuit verschillende perspectieven naar leiderschap. Vaak is het namelijk situationeel waarbij effectiviteit en flexibiliteit essentieel zijn.

Adaptief leiderschap is de sleutel

Adaptief leiderschap is noodzakelijk om doelen te bereiken. Dat gaat om het identificeren van uitdagingen en de gepaste reactie daarop. Het helpt als een leider het belang ervaart van ambidexterity, tweehandig werken, en het vertragen of versnellen van processen als dat nodig is. En natuurlijk het belang van verantwoordelijkheid geven en nemen. Een adaptieve uitdaging kan niet opgelost worden met een technische fix.

Dit gaat er gebeuren

Hoe je het ook wendt of keert: verantwoordelijk zijn gaat niet vanzelf en kan niet op de automatische piloot. Steeds weer zetten we je op het balkon om te observeren, te analyseren zodat je gericht kunt ingrijpen. En natuurlijk houden we je de spiegel voor: je leert omgaan met hardnekkige leiderschapsissues.

Waarom zou je hierin willen investeren? Omdat je continuïteit en het halen van doelen belangrijk vindt. Het gaat om presteren. Of dat nu optimalisatie is of maximalisatie. Stevig leiderschap geeft een impuls aan de groei van je organisatie.

Want de meeste leidinggevenden krijgen een expliciete opdracht mee en voelen een impliciete verwachting. Van hun medewerkers of van hun toezichthouders. FProfs helpt bij het vinden van de juiste toon en timing, geeft ruggensteun in ongemakkelijke situaties.

Even stilstaan bij wat je aan het doen bent, voordat je achterloopt. Of achter de feiten aanloopt.

Leiderschap